Koronavirüse karşı bağışıklık güçlendiren yiyecekler hangileri?

Koronavirüs bağışıklığı zayıf ve kronik rahatsızlıkları bulananları daha fazla etkiliyor. Peki koronavirüse karşı bağışıklık güçlendiren yiyecekler hangileri? Koronavirüs salgını tüm dünyada yayıldıkça insanlarda bünyelerini güçlendirmenin yöntemlerini ar
Koronavirüse karşı bağışıklık güçlendiren yiyecekler hangileri?

Bağışıklık güçlendiren yiyecekler hangileri? Çin'de başlayarak tüm dünyaya yayılan koroanvirüs salgını insanlığı tedirgin etmeye devam ediyor. Vaka ve ölü sayısı pek iç açıcı değil. İnsanlar da salgın nedeniyle panik halinde. Binlerce kişi koroanvirüsten koronmak için bağışıklık  güçlendirici yiyecekleri araştırmaya başladı. Peki koronavirüse karşı bağışıklık güçlendiren yiyecekler hangileri. İçeriğinde şifa barından doğal yiyecekler bağışıklığımızı güçlendirerek koroanvirüs salgını karşısında daha dinç olmamamızı sağlayabilir. İşte koronavirüse karşı güçlü olmamazı sağlayacak çeşitli şifa deposu yiyecekler...

Koronavirüs bağışıklığı zayıf ve kronik rahatsızlıkları bulananları daha fazla etkiliyor. Peki koronavirüse karşı bağışıklık güçlendiren yiyecekler hangileri? Koronavirüs salgını tüm dünyada yayıldıkça insanlarda bünyelerini güçlendirmenin yöntemlerini araştırmaya başladı. Bu yöntemlerin başında bağışıklığı güçlendirici yöntemler geliyor. Peki bağışıklığı güçlendirici yiyecekler hangileri? Koronavirüse karşı dirençli olmak için ne yemeliyiz ne içmeliyiz? İşte bağışıklığı güçlendiren yiyecekler.

Sumak

Yapılan araştırmalar, sumağın dengeli kullanımı sayesinde kan şekerinin kontrol altına alındığını, kalp sağlığının desteklendiğini, pek çok hastalığın henüz ortaya çıkmadan önlendiğini ve çeşitli sebeplerle meydana gelen ağrıların hafifletildiğini kanıtlıyor.

Keten Tohumu

En iyi bitkisel Omega 3 kaynağı olarak bilinen keten tohumu anti-oksidandır. Serbest radikallerin yol açtığı hasarı azaltarak bağışıklığınızı güçlendirir. Bir araştırma günde bir kaşık keten tohumu yağı içen çocukların, içmeyen akranlarına kıyasla daha az solunum yolu iltihabına yakalandığını göstermiştir.

Sarımsak

Sarımsak sadece yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzeti olarak değil; insan sağlığı için de yüzyıllardır önemli bir deva olarak kullanılır. Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

Balık ve semizotu

Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunan Omega-3, bağışıklık sistemine iyi geldiği gibi depresyon tedavisinde de kullanılır. Sonbahar balıkların bollaştığı dönemdir. Dolayısıyla haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılayacaktır. Eğer balık yenilmiyorsa, mutlaka balık hapı şeklinde takviye alınmalıdır.

Çinko zengini besinler tüketin

Çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca immün sistemi güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, enerjik ve pozitif olmanıza katkıda bulunur. Mevsim geçişlerinde mutlaka çinko seviyelerine bakılmalıdır. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için ana ve ara öğünlerinizde hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenin yolunu açar. Araştırmalar hindistan cevizi yağında defne asidi bulunduğunu göstermiştir. Defne asidi tükürük ile temas ettiğinde monolorine (monolaurin) dönüşür. Anne sütünde de bulunan monolorin bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.

Tatlı Patates

Virüs ve bakterilere karşı kalkan oluşturabilmek için A vitamininden zengin bir besin örn: tatlı patates beslenmenize dahil edilmelidir. Cildimizin kirli maddeler içeren havayla ilk temas eden hücre olduğunu düşündüğümüzde cildi koruyan bir besin oldukça önemlidir. Tatlı patates cildi sağlıklı ve güçlü tutar. Taze tatlı patatesten kendinize nefis çiğ vegan noodle hazırlayabilirsiniz.

Mantar

Mantarlar protein, lif, B ve C vitaminleri, kalsiyum ve mineraller içerdiklerinden bağışıklık sistemi için güç kaynağıdırlar. Ayrıca vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücrelerinin üretimini de artırırlar.

Çay (Siyah, Yeşil, Hint fesleğeni)

Siyah ve yeşil çayda bulunan amino asit bağışıklık sistemini güçlendirmekten sorumludur. Virüslerle mücadelede yardımcıdır.Yeşil çay antioksidan C ve E vitaminlerine göre daha yararlıdır. Hint fesleğeni Ayurvedik tıpta sıkça kullanılan fesleğen bitkisinden gelir ve sağlık için çok faydalıdır.

Yaban Mersini

Kanser dahil birçok sağlık sorununu önlemede yardımcı olduğu bilinen yaban mersininin zengin bir besleyeci değeri var. Diğer meyvelere kıyasla yaban mersininin antioksidan kapasitesi daha yüksek. Şeker içeriği ise daha düşük olduğundan bağışıklık sistemine ciddi ölçüde güç kazandırabilir.

Karanfil ve Zerdeçal

Zerdeçal iyileştirici özelliğiyle bilinir ve sıklıkla daha hızlı iyileşmesi için yaralar üstüne uygulanır. Antioksidan içeriğinden dolayı, aynı zamanda kanser karşıtı bir ajan olarak da kullanılabilir. Karanfil de öksürük ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Ayrıca, diş ve boğaz ağrılarına da iyi gelir.

Karnabahar

Yüksek antioksidan içeriği ile karnabahar bağışıklık sisteminizi güçlendirerek tüm vücut işleyişini iyileştirir. Aynı zamanda içeriğinde kolin ve glutatyon bulunduğundan her türlü hastalığı uzak tutar ve sindirim sistemi sağlığını korumaya da yardımcı olur.

Greyfurt

C Vitamininden zengin greyfurt, soğuk algınlığı, grip ve diğer benzer sorunlara karşı savaşmak için mükemmeldir. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudun ihtiyaç duyduğu diğer besinlere de sahiptir. Hastalıkları önlemenin onları tedavi etmekten daha kolay olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız büyük önem taşır. Hastalanmadan önce sizi koruyan kalkanınızı güçlendirmelisiniz!

Bol bol sıvı tüketin

Sonbahar aylarında, bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışması için su vazgeçilmedir. Günlük en az 10-12 su bardağı su içilmelidir.

Şeker tüketimini azaltın

Son yıllarda yapılan çalışmalar fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir. Bu nedenle beslenmenizde mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltın.

Düzenli ve yeterli uyku

Düzenli ve yeterli uyku ruhsal ve fiziksel sağlığı korur. Yapılan araştırmalar düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını göstermiştir. Günde 5 saatten daha az uyuyanlarda obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet daha fazla görülmektedir. Ayrıca yetersiz uyku, glikoz toleransını ve insülin hassasiyetini azaltır, leptin(tokluk) hormonu seviyesini azaltır, bunun yanında ghrelin(açlık) hormonu seviyesini arttırır yani iştah mekanizmasını harekete geçirerek fazla kalori alınmasını sağlar.

BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRMENİN 10 MADDESİ

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenizde dikkat etmeniz gereken 10 madde:

  • Güne kahvaltıyla başlayın ve herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün 1 yumurta tüketin.
  • Tam tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Susamasanız bile gün içinde en az iki litre su içtiğinizden emin olun.
  • Haftada en az üç kez sofranızda kuru baklagillere yer verin.
  • Yağlı tohumları beslenmenize ekleyin. Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemini destekleyen vitamin E içerir.
  • Her gün beş porsiyon taze sebze ve meyve tüketin.
  • Tek bir meyve veya sebzeye odaklanmadan rengârenk ve çeşitli beslenmeye özen gösterin, farklı sebze ve meyveleri tüketerek her birinin kendine özel faydalarından yararlanabilirsiniz.
  • Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi besinlere sofranızda yer verin.
  • Haftada en az iki kez omega-3 bakımından zengin balık tüketin.
  • Gün içinde yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin, en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Yorumlar

Yorum yazabilmek için giriş yapın. Henüz kayıt olmadıysanız yeni hesap oluşturun.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!